Na zápas s nejlepším celkem soutěže jsme nastoupili v top sestavě. Vrátil se uzdravený Jára Krys a se sebezapřením nastoupil i Zdenda, který byl čerstvě po operaci. Náš soupeř kromě Edy přijel také s tím nejlepším co měl k dispozici. Čekal se tedy vyrovnaný zápas.

V osmém tahu stál domácí na páté šachovnici na prohru, když Tomáš Veselý odevzdal svého domovníka za rozbití pěšcové struktury, prostor a iniciativu. Jinak se všude bojovalo bez bázně a hany.

Po hodině a půl se začal do problémů dostávat Slávek, kterému se nepodařilo černými proti Josefu Sýkorovi vybudovat perspektivní pozici. Malinké plus začal mít Zbynďa na osmičce v přijatém dámském gambitu. Jára měl na čtyřce visací pěšce, na které jeho soupeř vytrvale útočil a Pavel se snažil získat alespoň malé plus proti carocanovi. I na dalších deskách byly pozice celkem vyrovnané.

No, Slávkovi se partie moc nepovedla. Nechal si nasadit vidle a poté, co přehlédl další taktiku partii vzdal. Bílému na páté desce se podařilo konsolidovat pozici a černý jakoby hledal správný plán hry. Bob na sedmičce už začínal mít též problémy, zato Zbyněk už si připisoval větší plus. Na prvních dvou deskách byla strategická rovina. Prohráváme jedna nula a na nějakou hitparádu to nevypadá.

Po třech hodinách hry vítězí Zbyněk, Bob je bez pěšce, Jára má divočinu, Pavel se snaží vyhrát a na páté desce se bílému podařilo překvapivě převzít iniciativu. Zdenda s bolestí nabízí remis, která je přijata. Jára má divočinu a Robík na jedničce začíná ztrácet nit. Rozhodnuto není nic.

Po třech a půl hodinách hry překvapivě vítězí bílý na páté desce, když Tom sérií nepřesných tahů rozvrátil sám sobě pozici. Vedeme dva a půl jedna a půl. Bohužel vzápětí prohrává Bob a hrají se poslední tři partie. U Járy je to divočina jak má být a v jednu chvíli už to vypadalo, že i zvítězí. Bohužel doplatil na slabost osmé řady a partii prohrál. Vzápětí prohrává i Robík, kterého přehrál Honza Smutný. Prohráváme tedy 4,5:2,5. Pavel ještě bojuje. Jeho soupeř mohl forsírovat remízu, ovšem rozhodl se našeho borce porazit. A na to dojel. Pavel se mu vysmekl, v dámské koncovce schoval krále a zaslouženě vyhrál.

Trochu smolný zápas pro nás. Nezbývá než pogratulovat soupeři. Oslava záchrany v soutěži se odkládá.