Po prohře ve třetím kole jsme měli nůž na krku neboť jsme se přiblížili k pásmu sestupu. Zápas se Svitavami měl tedy ukázat, kam budeme směřovat. Soupeř nás ovšem překvapil, přijel v dosti spráskané sestavě a především bez prvních tří šachovnic. My jsme byli téměř kompletní.

Rozehráno bylo standardně a bez extravagantních zahájení. Hrálo se od podlahy, když na páté šachovnici vyběhnul proti Slávkově dlouhé rošádě jeho soupeř pirckou. Náš borec se stáhnul na poslední tři řady, zatímco útočník ponechal svého krále v centru. Honza Krys byl evidentně zaskočen v zahájení a spotřeboval na prvních několik tahů spoustu času. I na druhé šachovnici Zdenda přiostřil, když na svou rošádu otevřel há sloupec na něž brzo bílý našrouboval své věže. Robík měl prostorovou výhodu ze zahájení, ale nic konkrétního, soupeř se v pohodě držel. Pavel Němec zesiloval svou španělku jako kdysi Anatolij Karpov.

Když jsme u toho Karpova, tak k němu malinko odbočím. Před několika měsíci měl jakousi podivnou nehodu, upadl na schodech ruského parlamentu. A to tak nešťastně, že skončil na jipce na přístrojích s totálně pomlácenu palicí a otevřenou zlomeninou stehenní kosti. To se šachistům nestává. Ti většinou uklouznou po dámě, věži nebo pindíkovi, ale nepadají ze schodů. A tak jsem si říkal, že když bych mu poskytl léčebnou rehabilitaci, tak by to mohl rozchodit. Byl to přeci jen deset let bezkonkurenčně nejlepší hráč. Jak se ale dostat do Moskvy? Autem asi těžko, slyšel jsem že silnice na Ukrajině jsou dnes dost rozbité. Letadlo je jasná volba, ovšem nic tam nelítá! Prošel jsem všechny vyhledávače a kulový. Obvolal jsem tedy své konexe a bylo mi řečeno, že jediná možnost dostat se do Moskvy letecky je na podvěsném zařízení dronu místo bomby. Problém je v tom, že pokud poletím přes Bělorusko nebo Ukrajinu, sundá mě pévéóčko raz dva tři. Musí se spodem přes Ankaru a Jerevan a přiletět k Moskvě od Sibiře, tam to prý tolik nehlídají. Výhoda tohoto cestování je, že si to svištíte s větrem o závod. Nevýhoda je, že vítr je v tomto období dost studený. Tak jsem zvážil všechna pro a proti a došel k názoru, že nachlazení mi za to nestojí. Chudák Tolja.

Na čtyřce byla výměnná francie, která přešla do pozice s izolovaným pěšcem černého. Zbynďa měl pohodovou rovinu a Bob jel černými tarrasche. Nebylo to nijak špatné, obavy se sem tam vyskytly, pozitiva převládala.

Za hodinku a půl se to všechno malinko posunulo. Slávkovi držel obranu jezdec na c1 a pomalu se začal ohlížet po černém králi. Zdendova pozice vypadala na první pohled podezřele, na ten druhý už to bylo lepší. Honza na osmičce zaostal ve vývinu a jeho soupeř měl silnou iniciativu. Bob byl taky pasivnější a Zbynďa měl rovinu. Na čtyřce byla náročná figurová hra. Pavel nastoupil na soupeřovu dlouhou rochádu i s omezeným materiálem a Robík tlačil a vylepšoval. Vypadalo to lépe za nás, forsírováno nebylo nic.

První vyhrál Slávek, když během několika tahů zcela rozvrátil koncepci černého. A hned na to černý na čtyřce, když jeho soupeř neviděl taktiku, které bylo v pozici požehnaně. A o několik desítek minut i Pavel, když svého soupeře čistě přehrál. Vedeme tři nula, bohužel Honza to musel zabalit, takže malá korekce. No a tady se nám to začalo trochu komplikovat. Bob ztratil pěšce, pozici a přešel do koncovky kde bojoval proti dvojici střelců o holý život. Zdendovi obětoval soupeř figuru za tři pěšce a náš hráč měl zcela obnaženého krále. Zbynďa a Robík sice byli lepší, ale nic loženého.

Zdenda však nic neponechal náhodě a ukázalo se, že hrozby soupeře byly spíše optického charakteru. Vedeme čtyři jedna. Bob skákal svým koněm tak dobře, že dal vidle na vše co se dalo, soupeři odebral dva pěšce a rázem byl vyhraný. Jak jen to ten chlap dělá. Zbynďa začal postupně získávat rozhodující poziční převahu a najednou měl i taktické hrozby. Robík stále držel lepší pozici.

Nakonec to dopadlo tak, že všichni tři naši borci vyhráli a dosáhli jsme krásného skóre. Jen houšť a větší kapky. Ze zápasu jsme si odnesli několik poučení. Za prvé. S dnešní mládeží můžeš jít do koncovky proti dvojici střelců i s pěšcem méně. Za druhé. Toljo! Soudruzi se nikdy, nikdy, nikdy nekritizují! I kdybys měl pravdu a sám byl soudruhem. Za třetí. Až budete někdy v ruském parlamentu, dávejte dobrý pozor zda vám někdo nemydlí schody.