Druhý zápas nás nasměřoval do dalekého Lanškrouna, jeli jsme bez několika hráčů základní sestavy, ovšem s Jenem Řezníčkem. Ten se k šachu vrátil po několika letech, užívajíc si zaslouženého důchodu. A zrovna na něj vyšel nejsilnější hráč domácích Tomáš Pokorný! Všichni jsme byli na jejich partii zvědaví.

Pavel se nechal inspirovat minulou partií na vyběhl na soupeřův domeček h5, tentokráte ovšem vedl černé a sicilskou hrál on. Honza Řezníček si střihnul katalána, na trojce byla meránská. Slávek šel proti carokanovi, Bob černými sicilku proti c3, Zbynďa bílými proti budapešti, Honza Chvojka se bránil colleho systému a Láďa hrál bílými španělku.

Úvodních šedesát minut se pro nás nepromítalo v dobrém světle. Lepší byl jen Pavel a Slávek, Honza Řezníček držel rovinu, když měnil figury kdykoliv byla příležitost. Na trojce přešla meránská do francouzské a černý nestál zrovna nejlíp a byl po tlakem, hlavně že měl ty svoje galské struktury. Zbynďa, Bob a Láďa čistá rovina. Zato Honza na sedmičce přešel do pozice, kde měl proti bohovskému jezdci soupeře svého méněcenného střelce a partie se hrála na jednu branku. Nic moc.

Pavel stupňoval svůj tlak na soupeřova krále a věřili jsme, že je jen otázkou času kdy dojde k nějakému průlomu. Jeho soupeř se však zakopal a snažil se o protihru na dámském křídle, nic loženého ještě nebylo. Také Slávek stupňoval svůj tlak, jeho soupeřka zatím také vše vykrývala. Honza na dvojce čistá rovina, když partie přešla do koncovky čtyř jezdců. Na trojce se snažil černý udržet materiál a konsolidovat pozici, jeho soupeř měl však stále více ze hry. Zbynďa postupně vylepšoval pozici, Bob stál v koncovce nejasně a na osmičce jasná rovina. Otočila se partie na sedmičce, kdy loženě vyhraný bílý naprosto nezvládl pozici a náš borec najednou vyhrál! Houževnatost se vyplácí a vedeme jedna nula. Rázem je svět zalitý sluncem.

Před třetí hodinou se to z čista jasna začalo lámat. Postupně přetavili své výhody v celý bod Slávek a Pavel. Doplnil je Zbynďa, který svého soupeře nepustil do žádné větší akce a čistě ho přehrál. Dosud zcela rovnou koncovku vyhrál Láďa, když soupeři nasadil vidle. Najednou je to pět nula a hraje se spíš na skóre.

Bob bohužel neviděl hezkou taktiku soupeře, přišel o kvalitu a v koncovce neměl šanci. Hrají už jen borci na druhé a třetí desce. Honza měl pevnou pozici. Bílému se podařilo na trojce vytvořit si krytého volného pěšce do koncovky, ten však v momentální pozici nehrál žádnou roli. Vše se převedlo do nestejnobarevných střelců s těžkými figurami a jak víme, rozhoduje zde iniciativa. Tu měl najednou černý, když jeho kdysi špatný francouzský bělopolný střelec povstal z mrtvých a stal se kingem. V závěru pak byl bílý rozebrán a po časové kontrole přišel o materiál a vzdal se. Šest jedna.

Tomáš Pokorný v poslední partii obětoval v koncovce jednoho svého jezdce za dva pěšce s tím, že proběhne do dámy. Honza to však obskákal koníkem a najednou hrál na výhru on. Redukce materiálu s kterým se dá matit však byla značná a tak partie skončila remízou. Palec nahoru našemu borci.

Zápas sledovali dva diváci a pes.