Výlet do Rychnova nad Kněžnou byl tuto sezonu naší nejdelší cestou. Sympatické na našich soupeřích je to, že nestavějí žádná béčka. Nastupují na nás v nejsilnějších možných sestavách, což je velice hezký vzkaz pro nás-nepodceňujeme vás. PANDAniel neponechal nic náhodě a postavil velmi silný tým. Na každé šachovnici měli domácí elovou převahu, místy až drtivou. My jsme si přijeli tradičně zahrát.

Rozehráno bylo pro nás ne příliš dobře. Slávek se dostal ze zahájení do podivné pozice s průvanem po černých polích a po první hodině by si na něj nikdo asi nevsadil. Pavlík postavil solidní králku, na dvojce výměnná francouzská, Robík něco dámského. Další čtyři šachovnice si jely svoje standardní blues, jen u Zdendy na šestce se od začátku jiskřilo a Honzík na osmičce se snažil prorazit tradiční zavináč Josefa Novotného.

No a pak jsme se začali dostávat do problémů. Na dvojce dělal bílý jedno špatné rozhodnutí za druhým a začal ztrácet pozici. Na trojce Robík nedopočítal všechny kombinace ve střední hře a zůstal bez pěšce, nikoliv však úplně bez šancí. Jára na pětce a Jarda na sedmičce měli rovinu.

Ve třetí hodině zápasu zapsala nulu druhá deska, když byla čistě přehrána. O něco málo později to samé postihlo Robíka na trojce, když Péťa Kačírek demonstroval ultimátně svoje schopnosti. Naštěstí remizoval Jára na páté černými ve zcela vyrovnané pozici. Máme tedy alespoň půlku.

Pavlík na první srdnatě drží střední hru, Slávek kupodivu vyrovnal hry, když soupeř nijak nezrealizoval výhodu ze zahájení. Zdenda se soupeřem hráli divoce jak jen se dalo a výsledek byl ve hvězdách. Jarda na sedmičce držel pevnou rovnou pozici. Honza nestál špatně, jen se mu nedařilo najít správný plán hry. Prohráváme tedy dvaapůl půl a pomalu se blížily časové tísně.

Pavel měl na jedničce neobvykle složitou střední hru. Slávek obrátil partii a tahem Dh6 mohl rozhodnout-soupeř by nezabránil matu. U Zdendy to bylo buď a nebo. Honzík vyzískal kvalitu, ovšem dostal se pod drtivý tlak. Ještě byla možnost zápas zdramatizovat.

Slávek vítězství nenašel a naopak zahrál prohrávající tah a partii zahodil. Honza v časovce podlehl tlaku svého velezkušeného silného soupeře a je rázem po zápase, prohráváme 4,5:0,5. No co se dá dělat, soupeř byl nad naše síly.

Ještě však hrají tři naši borci. Jarda v rovné pozici nabídl remis, soupeř odmítl neboť Jarda ztrácel pěšce. Jenže v koncovce měl lepšího střelce a hlavně aktivního krále a byla šance, že partii udrží. Zdenda nasadil ukrutného zvedáka Ve8, po kterém byl jasně vyhraný, partie trvala ještě pár tahů a černý se před matem vzdal, určitě to celé stojí za přehrání.

Jarda hrál koncovku zkušeně a přesvědčivě, jeho aktivní král a střelec nakonec nezajistily půlku, ale celý bod! Hezká technika našeho borce. Máme tedy dva a půl bodu, což je důstojné. Hraje ještě Pavel, brutální střední hra přešla do věžové koncovky s pěšcem méně pro černé. Pavel bojoval statečně až do konce, ale nakonec po pěti hodinách podlehl.

5,5:2,5 nakonec není tak špatné. Soupeř je jasně první v tabulce a hraje na postup. Nepodařilo se nám zopakovat výsledek proti Hradci, ale je třeba to brát sportovně, soupeř byl lepší.

Doufáme, že příští soupeř Žďár přijede v nejsilnější možné sestavě, cokoliv jiného by pro nás bylo zklamání.