Jednoznačně nejsilnější tým z celé ligy nás zastihl bez Toma, který si vzal volno a Jirky, který nastoupil za naše béčko. Nastoupili tedy přátelé z Hlinska. Protože neřešíme postupy a sestupy a chceme si zahrát, jeli jsme do Mechova opravdu pouze kvůli kvalitní hře. Vždyť na každé šachovnici měl soupeř velkou elovou převahu. Navíc nastoupil s velmistrem Petrem Hábou a mezinárodním mistrem Jiřím Nunem. Nepředpokládali jsme, že dostaneme sedmičku nebo osmičku, ovšem jinak měl být výsledek pouze formalitou. Naše konkurenceschopnost byla minimální.

 

Překvapivě jsme první hodinu a půl drželi krok. Pavel se bránil Pircem, Robík vystavěl bílými pevný Colleho systém, na trojce francouzská s d3, Jára bílými sicilku, Míša si střihnul Volha gambit, Slávek také sicilka s obrácenými rošádami, Zdenda měl pasivní, ale pevný carocan a Honza něco dámského.

 

Na jedničce si šli hoši pěkně po krku, Pavel obětoval pěšce, aby měl přístup k soupeřovu králi, dvojka i trojka měli dynamickou rovnováhu a na čtvrté šachovnici nabídnul Jára remisku. Slávek tlačil svého soupeře, jeho útok na královském křídle byl nadějný. Zdenda byl hodně pasivní, jeho protihra byla minimální a Honza začínal mít pěknou výhodičku. Míša na páté šachovnici držel nadějnou iniciativu za obětovaného pěšce. Zápasově to bylo celkem vyrovnané.

 

Nejprve zaknihoval důležitou půlku Robík, když pozice byla naprosto vyrovnaná. Zdenda se bohužel dostal do extrémní časové tísně a svoji pasivní pozici nedokázal ubránit. Prohráváme tedy jeden a půl ku půl bodu. Navíc se to na jedničce pro našeho borce nevyvíjí nejlépe, Petr Hába zastavil útok na dámském křídle a přešel ke zteči na královském. Nehoda postihla Slávka, když v přivyhrané pozici přehlédl jednoduchou taktiku a rázem bylo po partii. Naštěstí Míša svoji iniciativku stále stupňoval a najednou ani Jára nevypadal nijak zle, spíše naopak. Když poté ve velkém stylu vyhrál Honza na osmé, začalo se schylovat k překvapení.

 

Slávek prohrál, Míša vyhrál, na trojce rovina, Pavel bez kvality a pěšce a Jára měl vyhranou koncovku a tyhle pozice on umí. To vypadalo na pro nás na neuvěřitelných 4:4. A skutečně to tak dopadlo! Míša po několika remízách, kdy byl vždy o chlup lepší než soupeř, ale na celý bod to nestačilo konečně zavěsil a nutno podotknout že v čistě vedené partii. Jára vyhrál též bez toho aby byl nějak zásadně ohrožen a to se cení. Na trojce zprvu černý odmítl remízu, když ale viděl vývoj mače raději ji znovu sám nabídnul a nutno podotknout, že pozice ještě nebyla zcela vyčerpána na možnosti ovšem oba borci se blížili po náročném průběhu k časové tísni a tak proč nepodepsat smír, že? Pavlík proti velmistru Hábovi hrál s otevřeným hledím, partie byla hezká, ale výkonnostní převaha domácího borce se nakonec projevila.

 

No, máme za sebou dva nejsilnější celky a s oběma jsme dokázali udržet krok. Nyní zpátky na zem, dnes si sice dáme na zdařilý zápas o pivo více, ale za čtrnáct dní se začíná za stavu 0:0 a bude to úplně jiný zápas, jenž může dopadnout jakkoliv.