Mocný nesestup z minulé sezony postavil naše družstvo znovu na startovní čáru druhé ligy. Za naši vytrvalost a silnou vůli jsme byli odměněni setrváním v této soutěži, jako druzí náhradníci. Pavlík Němců se rozhodl dát si oddech od kapitánské role a nový šéf je Slávek Kokeš. Ten vyhlásil, že na první kolo nebude nikoho nominovat a kdo chce hrát, ať se přihlásí. Nastoupili jsme v základu.

 

Očekávali jsme, že proti nám se postaví manželé Komárkovi a sourozenci Houškovi. Trojka až to bere dech. No a jinak hosté bez čtvrté desky komplet. Máme v živé paměti minulý zápas v Poličce, kdy byla nakonec zápasová remíza 4:4, když se Aleši Jedličkovi podařilo zremizovat totálně zdechlou koncovku s Petrem Červeným. A podobně dramatický zápas mohl být i v neděli.

 

Začalo se zostra několika tahovou remízou na druhé šachovnici, Pavlík nabídl remis a David neprotestoval. Na jedničce sicilská teorie, oba borci byli na výši. Na trojce dovolil Robík svému mladému soupeři obětovat dámu za dvě figury a dva pěšce. Tato známá varianta je stále nejasná a tak jsme byli zvědaví, zda se našemu borci podaří zrealizovat materiální převahu nebo jeho soupeři postavit pevnost. Na čtyřce nudná výměnná francouzská, Jirka Hájek proti Oldřichu Lorencovi zahájil svým oblíbeným katalánem, Jára se proti Broňkovi bránil holandskou Míša s Magdou měli cosi indického a Slávek na osmičce blokovaného benoniho. Zaděláno na dynamiku bylo všude.

 

Asi po hodině hry to dali za remis na sedmičce, když měl Michal sice dvojici střelců, ale nemohl najít cestu k prolomení Magdiny hráze. A další remis na sebe nenechala dlouho čekat. Na čtyřce se černý nespokojil se suchou remízou, porušil rovnováhu pozice za cenu vlastního oslabení, které ho dovedlo do svízelné pozice. V té bílý překvapivě nabídl remízu, která byla akceptována. Máme tedy tři remisy po hodině a půl hry.

 

Na jedničce si to kluci rozdávali v pozici náročné na strategii i taktiku, Robík se pokoušel zlomit soupeře, Jirka Oldu, v jednu chvíli Járova pozice vypadala podezřele, Slávek přechodně pozičně obětoval pěšce, aby zabránil soupeřově dominanci po bílých polích. Zápas mohl dopadnout jakkoliv.

 

Pokračoval však pro nás nedobře. Robíkovi se vyhrát nepodařilo a zaknihoval remis. Jára partii udržel. Nepříjemnost postihla Jirku, když přehlédnutím taktiky daroval soupeři bod. Takže prohráváme 3,5:2,5. Naštěstí za to vzal kapitán a s lepším koněm v koncovce stav vyrovnal. O zápasu se tedy stejně jako minulou sezonu rozhodovalo na první desce. Petr Červený měl sice dvojici střelců a trochu prostorové převahy, přes Toma se však nemohl nijak prosadit. A tak i tato partie skončila remízou.

 

Bod na začátek sezony není špatný, protože úvodní zápasy jsme pravidelně prohrávali. Hra také nebyla špatná a tak pokud nám nadšení vydrží můžeme se těšit na další napínavé zápasy.

 

Paralelně hrála o dvě soutěže níže i naše béčka. Tam se nám již tolik nedařilo a dostali jsme rychtu 3:5, když všechny partie skončily rezultátem. Za nás bodovali Jarda Hájek, Jan Chvojka a Bob Němec.