Zájezdem do Náměšti jsme odvraceli už třetí sestupový mečbol, zároveň to byl přímý souboj o nelichotivé poslední místo. Naši nejlepší hráči vyrazili zájezdově již v sobotu, aby se mohli na soupeře dobře připravit. Jak byl zbytek družstva informován, příprava se protáhla do ranních hodin a byla tedy kvalitní. Zbytek družstva se dovalil v pohodě v neděli ráno. Sestava byla téměř stejná jako proti Rapidu, akorát se prohodili bratři Trhalové. Domácí, vědomi si o co se hraje, také v sestavě nic nepodcenili.

 

Je třeba říci, že s blížícím se koncem sezony šachová hra chrudimského družstva vykazuje mnohem méně opatrnosti. To je dobře, protože jinak se vyhravat nedá. Aleš se už po několikáté v sezoně bránil proti anglické, Bajna sebral gambitového pěšce a držel ho, co mu pozice dovolila. Pavlův soupeř ztratil hned v zahájení pěšce a k tomu spoustu času. To bylo naše první plus. Tom měl rovinu. Robík zahrál francii, soupeř 2.d3, a po pár tazích byl náš borec bez pěšce. Měl sice nějakou kompenzaci, celé to připomínalo Maršálův (čti Marshallův) útok, ale celkově spíš mínus. Šestá šachovnice jako obvykle nezvládla zahájení a po slepotě přišla o kvalitu za pěšce. Po partii se spoluhráči ptali, zda to byla oběť. Nebyla. Zde velké mínus, i když se ještě hrálo. Slávek vyšel ze zahájení jasně lépe, prostor a iniciativa byly na jeho straně, zde hezké plus. No a Ondra zahrál proti sicilce gambitové b4, soupeř oběť přijal a pak partie přešla do francouzské, kde soupeř měl pěšce a Ondra vše ostatní, jen to chtělo trpělivost, opět naše plus. Rozehráno to tedy nebylo zle.

 

Po dvou hodinách zachránila šestá šachovnice půl bodu, když přijala soupeřovu (!) nabídku. Černý i s materiálovou výhodou nepostupoval dostatečně energicky a tak se bílý chopil iniciativy na dámském křídle. Partie mohla pokračovat asi dosti šíleným způsobem „nalej-vylej“ s nedopočitatelnými důsledky. Hostující hráč však nedržel dostatečně pevně své věci v rozkroku a nepokračoval v bitvě, majíce na paměti svoji nedobrou formu. To bylo půl bodu, s kterým se už nepočítalo. Zanedlouho vyhrál Pavlík, když neplenil chamtivě soupeřovy pěšce a systematicky zlepšoval svou figurovou hru s pěšcem v hrsti. Soupeř s nedostatkem času již v této části partie nebyl schopen vzdorovat, vedeme 1,5:0,5. Robík s pěšcem méně využil všech možností své pozice a vydupal z minima maximum. Nedovolil soupeřově věži zapojit se do hry a sám zakončil partii věčným šachem. To byla další půlka, která byla v ohrožení. V této části zápasu jsme tedy udrželi horší partie a vyhráli tu lepší.

 

Navíc Slávek získal několik pěšců a měl našlápnuto k bodu. Tom mačkal svého soupeře, Ondra mačkal svého soupeře. Bajna přišel o gambitového pěšce navíc, který stejně nešel udržet, pozici měl však velmi dobrou, ale s oboustrannou extrémní dynamikou. Aleš přišel o pěšce a jeho pozice se zhoršila. Soupeř ovšem spotřeboval spoustu času a byl na půlminutě. Vše bylo stále otevřené, pro nás pozitivní, vedli jsme.

 

Blížila se časová kontrola a Tom obětoval kvalitu s vyhranou pozicí. Slávkova soupeřka se snažila pomocí dvou věží a jezdce uplést matovou síťokolo jeho krále a Ondra přešel do generálního útoku.

 

Bajna příliš optimisticky oslabil svého krále a černý na něj začal dorážet, Aleš přišel o dalšího pěšce a jeho pozice visela na vlásku. Pořád to vypadalo dobře.

 

Po kontrole se Slávek zbavil soupeřčiných hrozeb obětí kvality, postoupil svými pěšci k poli proměny, zinkasoval matroš nazpátek i s úroky a vyhrál. Útočící Ondra zinkasoval materiál, vykryl všechny soupeřovy pokusy o komplikace, pohrozil matem a vyhrál. Je to 4:1. Tom jedním tahem zahodil vše co šlo a s kvalitou méně přešel do prohrané koncovky. Bajna neustál soupeřovy hrozby a po taktických přestřelkách byla jeho pozice téměř prohraná. Aleš byl na tom byl podobně. Potřebovali jsme půl bodu, ale nebylo kde brát. Přesto jsme tak nějak věřili, že se na nás štěstí uměje.

 

Tom měl střelce proti věži a přítomni byli i háčkoví pěšci. Černý z nějakého důvodu obětoval svého freda a doufal že docílí cukcvangu (čti zugzwang). Jenže bílý pěšec začal utíkat, Tom nechal svého srřelce střelcem a partii zremizoval! Již předtím bohužel prohrál Bajna. Alešův soupeř se znovu dostal do časovky a náš borec se ze všeho vysmekl, postupně posbíral několik pěšců a partii zremizoval!

 

Nebudeme poslední. To zaprvé. Případné setrvání v soutěži jsme neměli ve svých rukou, protože za určité konstalace nemuselo stačit ani 14 bodů, sestupovalo by se na skóre. Ovšem po výsledcích tohoto kola jsme dokonce na nesestupovém devátém místě. Kdo by to byl před třemi koly řekl. Krčili jsme se na chvostu se dvěma body. Čeká nás odvrácení čtvrtého sestupového mečbolu.

 

S Dalešicemi o všechno.