Další východočeské derby se tentokráte odehrálo na naší domácí půdě. S přáteli z Mýta se známe mnoho sezón, vzájemně za sebe hostujeme a tak se očekával pohodový zápas. My stále čekáme na zápasovou výhru, Mýto má nahráno poněkud více a je tak zajisté ve větší pohodě. My jsme nasadili bratry Trhalovy s tím, že proti svému bývalému klubu budou mít speciální motivaci. Hosté zase nastoupili s tím nejlepším možným, co měli.

 

Od začátku to byl lítý boj. Bohužel po deseti minutách Bajna přehlédl pěšce. Měl ho sice navíc, takže materiálně to bylo vyrovnané, jenže Marian si s ním vzal i pozici, prostor, inicativu a já nevím co ještě. A takové pozice kapitán hostí umí a stačilo mu devatenáct tahů. Radek se sice snažil bojovat, ale za hodinku a něco bylo po partii. V podstatě z výkopu tedy prohráváme jedna nula. Na první však Aleš získává výhodu ze zahájení a to dost výraznou, Michalu Horáčkovi se nepovedlo dobře zareagovat na jeho anglickou. Na trojce rozehrává dlouhý strategický španělský duel Pavel Němec s Lubošem Ptáčkem a také stojí o něco lépe. Na čtyřce se dobře bránil Tom pomocí severkého koníka Václavu Grundmanovi. Robík získal ze zahájení v dámském gambitu hezkou pozici a zdálo se, že hraje na výhru. Na šesté se černý bránil pomocí meránské obrany, jak jinak než v dynamické pozici. Slávek s Jirkou Dosedělem do toho šli prsama, opačné rošády v Pircovi byly zárukou krutých bojů na život a na smrt. A Michal zvolil proti Pavlovi Daňkovi dámskou indickou výstavbu, která přešla do jakési popotahovačky z Colleho systému. I když jsme prohrávali, zápas nebyl rozehrán špatně.

 

Tento stav vydržel až do časovek. Aleš stupňoval tlak, získal pěšce při nádherné pozici. I Pavel měl pěšce a pozici víc, takže jsme tu věřili ve dva body, Tom stále držel dobrou pozici, kde byla dynamika, Robík svou výhodu naopak vypustil. Na šesté se černý pustil do hazardní hry, která mu však kupodivu vycházela. U Slávka to byl vyložený trojtip a Michal se dostal bohužel pod tlak. Vypadalo to okolo zápasové plichty, možná i malinko víry v naši výhru se dalo uživit.

 

No a pak začaly úřadovat časové tísně. Slávek nevyužil pozici plnou možností k výhře, odevzdal materiál a prohrál. Robík začal tahat figurkami dozadu a prohrál. Michal se nezorientoval v pozici, odevzdal materiál a prohrál. Po časové kontrole tedy prohráváme 0:4, semlelo se to rychle a byl to docela šok.

 

Co naplat, že zbývající potice byly lepší. Vyhrát už jsme nemohli. Ve 4:4 se však stále dalo doufat. Aleš sice partii trochu pokazil, stále měl však pěšce více, Pavel už měl figuru za pěšce, ale soupeř hrozil věčným šachem. Tom měl vyhranou věžovku s pěšcem víc. A na šestce měl černý dva pěšce více v koncovce. A tak jsme mohli předpokládat zápasovou remízu.

 

Tom zvítězil. A pak to zazdila šestka, která přivyhranou koncovku hrála jako kastrovaný samec tura domácího a nechala si nasadit věčný šach. Tím bylo po zápase, jednička a trojka to dala vzápětí za remis. Co k tomu dodat. Zoufalství a zmar. Na zápasovou výhru družstva potřebujeme trochu více výher jednotlivců.

 

Po novém roce si jedeme pro příděl do Brna a budeme rádi, když nedostaneme osm nula.