Na výjezd do daleké Litomyšle jsme se tentokráte vydali i s kapitánem na první desce a nově i s Honzou Honkem na desce poslední. Domácí vynechali svou první šachovnici, což jim však na síle nikterak neubralo. Očekávali jsme vyrovnaný boj, neboť minulou sezonu jsme zde vyhráli s odřenýma ušima. V kádru domácích je spousta ostřílených borců a bylo by velmi nešťastné je podcenit.

 

 

Průběh zápasu odpovídal tomuto předpokladu, zaknihovalo se dohromady pět remíz. Během prvních dvou hodin se „urodily“ dvě remízy. Tom na trojce černými proti katalánu jen tak tak vyrovnal a rozhodně nebylo na to, aby nějak tlačil. David na dvojce se snažil získat bílými iniciativu, ale soupeř dobře bránil pozici bez slabin a tak ani zde nešlo nějak prorazit, pozice byla vyrovnaná. Takže 1:1 a nebylo ani námitek proti další Járově remíze proti Lucii Bartošové, kde byl průběh mnohem dynamičtější, bílý rozbil pěšcovou struktur černé a ta měla naopak dvojici střelců, ovšem hra na výhru ať už jedné nebo druhé strany by byla spojena s neúměrným rizikem.

 

Mezi tím byla na jedničce rovina, na čtyřce bílý výrazně tlačil svého soupeře a o jeho výhodě nebylo pochyb. Slávek uzmul černými ve své sicilce pěšce a Robík zahrál výborně černými francouzskou s izolovaným pěšcem na d5 a měl také výhodu. Na osmičce Honzík vytvořil bílými velice dynamickou pozici s oboustrannými možnostmi. Mohli jsme být s vývojem zápasu tedy spokojeni. Zatím tři remízky, na jedničce rovina, tři výrazně lepší partie a jedna kde mohl být trojtip.

 

A opravdu jsme to tak dotáhli. Nejprve strhl vítězství na svou stranu Slávek a vedli jsme. Na čtyřce byl bílý několikrát loženě vyhraný, nicméně své šance nevyužil, soupeř se vynalézavě bránil a partie skončila remízou. Mezi tím Robík vydobyl kvalitku a pěšce a měl technicky vyhranou koncovku. Pavlík držel ve střelcové koncovce remis a pouze Jenda Honek byl soupeřem přehrán a ještě se snažil zachránit bezvýchodnou pozici.

 

Vedli jsme tedy 3:2 při jedné vyhrané, jedné remízové a jedné prohrané partii. A tak to také dopadlo, nakonec tedy čtyři a půl pro nás. Mohlo by se zdát, že výsledek je těsný, je však třeba s naprostou pokorou říci, že zápas jsme měli od začátku až do konce pod kontrolou. Máme tedy devět bodů, to však k záchraně nestačí, i když máme nakročeno slušně. Pro udržení bude potřeba bodů minimálně dvanáct, jistotu dá pak patnáctka. A před námi je další extra náročný soupeř, Hlinsko.