Při prvním pohledu na soupisku soupeře by člověka napadlo, že to bude jednoduchý zápas. Takové představy však velice rády klamou. Se soupeřem máme bohaté zkušenosti, pamatuji si jak jsme tam, ještě jako béčko, hráli tři sezony po sobě. Je to hrozná dálka, pak už jsou jen Králíky a polská hranice. Jednou tam Bohouš Němců, za stavu 4:3 pro nás tahal koncovku, kde mu soupeř koněm a střelcem nemohl dát mat. Bob si odpočítal padesát tahů, udělal si tlustou čáru na partiáři a jak mohl, tak okamžitě reklamoval remis. Elo hodnoty zde nemají příliš význam, reálná výkonnost těchto borců z hor je vždy alespoň o sto bodů větší. My jsme nastoupili bez kapitána, který zahrál excelentně první ligu za Hradec Králové. No a bez vůdce se špatně hraje, jak nemá kdo držet prapor za kterým se jde, tak je zle. Místo Pavla nastoupil k prvnímu zápasu za A družstvo Jan Chvojka, mladý dravec jenž se neustále zlepšuje.

 

 

Jiskřilo se od začátku, snad kromě první, druhé a čtvrté desky byly všude dynamické pozice. Na trojce si bílý vzal pěšce s tím, že pozici nějak ustojí. Jára naběhl na soupeře zostra na královském a Slávek uzmul soupeři v zahájení pěšce. O toho měl méně Zbynďa, ovšem byl to gambitový pěšec v dámském gambitu. Honzovi se nepovedlo zahájení a stál svízelně. Zatím to vypadalo jako mírné plus pro nás. Pokyny před zápasem byly jasné, ať si každý hraje podle sebe jak se mu líbí a uvidíme jaký bude celkový výsledek.

 

Robík nic neriskoval ve své francouzské a místo nejasné oběti kvality dal za remis, to samé na jedničce David, ten se silným soupeřem také neměl důvod riskovat. Pak už to začínalo nabírat obrátky. Na třetí šachovnici měl černý za pěšce báječnou kompenzaci v iniciativě, souhře figur a vůbec ve všem, bílý se držel jen s vypětím všech sil. Jaromír měl neuvěřitelně ostrou pozici s oboustrannými možnostmi. Slávek postupně realizoval pěšce, Zbynďa si toho svého dobral a nestál špatně. Honza se vysoukal ze špatné pozice s pěšcem méně a jeho partie spěla do koncovky, která byla technicky prohraná. Tom držel na dvojce rovinu.

 

To už jsme za sebou měli více než tři hodiny hry, když chybovala pátá šachovnice a Jára měl bod, nedlouho poté vyhrál i Slávek v čistě vedené partii. Takže jsme vedli 3:1, ale o zápase nebylo zdaleka rozhodnuto. Na osmičce jsme byli objektivně ruplí, trojka byla přizdechlá. U Toma to bylo neprůstřelné a jediný, kdo to mohl lámat byl Zbynďa.

 

A skutečně na třetí desce černý hezkou kombinací zúročil svou převahu, získal pěšce zpátky a přešel do vyhrané jezdcové koncovky, kde překvapivě nabídl remízu. Ta byla bez odkladu přijata. Uff. Pak už to dal v mírně lepší pozici za remis i Zbynďa a nakonec, když už bylo jasné že to nebude muset lámat přes koleno, i Tom. Vedeme tedy 4,5: 2,5, Honza dohrává prohranou koncovku. V pozápasové analýze náš nejmladší hráč uvedl, že pokud by soupeř zahrál určitý tah, vzdal by se. Nicméně se tak nestalo a náš borec po chybě soupeře zachraňuje remízu! Dobrý začátek v A družstvu. Nakonec tedy vítězíme 5:3 v zápase, který ač se mohl zdát, vůbec jednoduchý nebyl. Pokud bude Žamberk nastupovat kompletní, bude nebezpečný pro jakékoliv družstvo.

 

Na druhou stranu 5:3 bez prohry vůbec není špatný výsledek, v zápase jsme vedli, nic se nepodcenilo. Nemusí pršet, stačí když kape. Další krůček k záchraně učiněn. V neděli se hrálo o šest bodů.