Hned z kraje roku nás čekalo derby s Heřmaňákem. Přátelský mač je vždy prestižní, vždyť v řadách soupeřů hraje několik bývalých hráčů chrudimského oddílu. A kluci se pochlapili, postavili v podstatě to nejlepší co mohli. I my jsme nic nepodcenili a nastoupili s Bajnou na první desce, Tom Trhal si vzal oddech. Elově jsme měli ohromnou převahu a zápas měl být jednoznačnou záležitostí. Nebyl. Nadřeli jsme se jak zvířata. Kdyby domácí nastupovali v této sestavě a podávali tyto výkony, určitě by měli více jak 0 bodů v tabulce.

 

 

Nejprve zavěsilo naše eso na osmé šachovnici. Slávkův soupeř si vzal pěšce, on na oplátku iniciativu a náskok ve vývinu. Partie proběhla instruktážně a opět stojí za přehrání, především v závěru partie vznikaly estetické matové obrazce. Spousta taktických motivů byla důsledkem kreativního myšlení našeho hráče.

 

Co se povedlo na osmičce, nepovedlo se na jedničce. Bajnův neprůstřelný Svešnikov se ukázal průstřelným, Lubomír Šilar podal bezchybný výkon a regulérně našeho borce přehrál. Pokud by Radek hrál tímto způsobem za čtrnáct dní na Gibraltaru, tak ho asi v tom openu v TOP 10 neuvidíme. 1:1.

 

Na sedmé ovšem Jára Krys proti Anglické Honzy Honka postupně vylepšoval a vylepšoval, až zkušeně zavěsil. Mezitím na čtyřce Robík nepřelstil bílými v Botvinikovi Petra Müllera a partie skončila remízou. 2,5:1,5. Pak dostal bombu na dvojce Honza Česenek, když nejprve vypustil výhru a po hrubce i remízu a rázem je vyrovnáno a zápas se dramatizuje.

 

Naštěstí na zbývajících třech deskách nestojíme nikde vyloženě na prohru. Na páté musel Jiří Malivánek obětovat kvalitu za pěšce, partie však byla spíše vyrovnaná. Na šestce Pavel Němec stál pozičně výborně, musel však čelit útoku Jiřího Přibyla po g sloupci. Vojta Říha na trojce stál o něco málo lépe, objektivně to však byla remízová koncovka.

 

Nejprve Vojta regulérně remis, načež Pavel vykryl soupeřovu taktiku, nenechal se zmastit a v koncovce už neměl problémy dovést partii do vítězného konce. Nakonec tedy rozhodovala pátá šachovnice, kde Lukáš Starý vrátil kvalitu s přechodem do remízové koncovky. Tu ovšem zkazil, dovolil aktivizaci soupeřova krále a nakonec po tuhém odporu kapituloval.

 

Uff, jak jsem psal na začátku, soupeř nám nic nedaroval a nakonec jsme byli rádi za jakoukoliv výhru. A za čtrnáct dní nás čeká další derby, tentokráte se Zaječicemi.