Po letech výborných losů, kdy naši kapitáni měli šťastné ruce při výběru se na nás statisticky usmála smůla. Diplomaticky řečeno, letošní rozhoz můžeme nazvat vlastivědným. Všechny pardubické týmy máme doma a venku nás čekají hory, luhy a háje.

Stejně jako minulý rok i letos jsme zahajovali v Lanškrouně. Ovšem letošní béčko domácích se s tím rok starým nedá srovnávat. První čtyři desky byli obsazeny vesměs hráči z třetí ligy a i od pětky dolů měli domácí kvalitu. Navíc nastoupili téměř v základu.

My jsme naopak postrádali mnoho hráčů základní osmy. No a podle toho to vypadalo. Kde není kvalita, není ani výsledek. Domácí vyhráli samozřejmě zcela zaslouženě.

Jako první dohrál po hodině a půl Tomáš Trunec, když nerozestavil své figurky v zahájení ideálně a i s bílými kameny tahal za kratší provaz. Navíc přišel o kvalitu a partie byla jednobrankovka. Podobně si počínal černý na první šachovnici, když dělal jedno špatné rozhodnutí za druhým a jeho pozice se pomalu, ale jistě zhoršovala a zhoršovala. Až se mu téměř po třech hodinách hry zcela rozpadla.

Nejlépe z nás si asi vedl Bob Němec, který měl v ostré pozici figuru víc a stál na výhru. Stačilo uhnout z vazby a vzít soupeři jeho hrozby. Bob se to ovšem snažil vylepšit. Soupeř se za obětovaný materiál dostal zručně k iniciativě a našeho borce rozdrtil. Do časové kontroly prohrál ještě Vláďa. Ten po neslaně-nemastně sehraném zahájení dal nakonec rovinu, aby ji jednotahově zahodil a přešel do strategicky prohrané koncovky s pěšcem méně. Snažil se soupeři realizaci zkomplikovat, jenže ten hrál přesně a našeho borce udolal. No a tak je to čtyři nula v náš neprospěch.

Zbylí čtyři naši hráči se snažili jak mohli, na výhru nedosáhli. Jejich partie nevybočily z rovnováhy a jen Slávek měl divočinu, když mu Tomáš Pokorný obětoval tři pěšce za figuru. V jeho partii se několikrát měnil poměr materiálu a Slávek udatně bojoval až do koncovky, kde ho bílý nakonec sestřelil. Pavel Němec na dvojce nezlomil pevnou karokanovou obranu černého a i Zbynďa, seč se snažil, víc než půl bodu z pozice nevyždímal. Nejdéle hrál Honza Česenek. Zkoušel svého soupeře zleva zprava, ale nakonec to stejně bílý vše udržel a vykryl.

Odjíždíme tedy s debaklem a je třeba se seriózně zabývat záchranářskými pracemi.