Tento turnaj je „vrcholem“ sezóny žákovských soutěží. Postavit kompletní tým kde musí být mladší žák a hlavně dívka není tak úplně snadné. Protože holky, které chtějí hrát jsou nedostatkové zboží. Minulé 2 roky jsme proto hráli v pěti. Letos se na nás, ale usmálo štěstí a získali jsme Aničku Drahošovou, postavili jsme kompletní tým nadějí.

 Starší kluci, Tomáš Straka, Jošt Zimmermann a Vojta Trunec můžou ještě hrát další 2 roky, Honza Trunec 5let, Anička Drahošová 7let a Matěj Žák bude moci hrát ještě 8 takových turnajů.

MČR se zúčastnilo 62 týmů z celé republiky. My jsme byli nasazení pod číslem 61, konečné umístění bylo o stupeň lepší. První dvě kola jsme dostali silné týmy Chotěboře a Starého Města výsledek odpovídal zkušenostem 2x 6:0 to bylo sice kruté, ale spravedlivé. Ve třetím kole jsme získaly první dvě půlky s družstvem Ústí nad Labem B. Uklidňoval jsem hráče, že první tři kola jsou na rozehrání. A od 4 kola budeme již hrát s vyrovnanějšími soupeři. Ve 4 kole nás čekalo „fyzicky velké“ družstvo Karlových Varů, na první pohled dorostenci, ale rodné listy říkaly, že tu jsou správně, porážka 4:2 byla smolná, protože náš nejmladší Matěj Žák, měl na šachovnici vyhranou pozici, což trenéři viděli, náš hráč bohužel ne, nakonec soupeřka uplatnila větší zkušenosti. V 5 kole jsme konečně zvítězili, když jsme narazili na stejné družstvo nadějí Unichesu C. Z vítězství 5:1 jsme měli po zásluze velkou radost, konečně vzpruha pro sebevědomí. Po vzestupu následoval tvrdý pád v podobě prohry 6:0 s Joly Lysá nad Labem. Tím skončil první den. Co bylo to bylo, zítra začínají nové partie.

První kolo v neděli začalo v 8:15, z družstva našeho soupeře Sokol Vyšehrad dorazili jen 2 hráči a tak jsme „utrpěli“ vítězství za dochvilnost. Předposlední kolo bylo soubojem s „klokany“ z Bohemians Praha, konečný výsledek 6:0 neodpovídal pozicím na šachovnici kde jsme měli několik dobrých šancí, které jsme nevyužili. Poslední 9 kolo bylo opět soubojem s „rovným týmem“ Zikudy Turnov B. Tady jsme měli více než šance na vítězství, které nám na poslední chvíli proklouzlo mezi prsty. Kdy na 1 šachovnici Tomáš Straka pokazil koncovku s figurou víc, špatně vyměnil věže a jeho jezdec, kterého měl navíc nedokázal zastavit soupeřova volného pěšce a realizaci již soupeř nepustil. Ještě blíž měl k vítězství Matěj na poslední šachovnici, kdy mohl dát jednotahový mat, ale místo toho se rozhodl sebrat soupeři ještě více figur. (Majetek je důležitý a to nejen v šachu) Šachovnice byla sice plná bílých figurek, ale soupeři zbyla věž, která „požrala vše co jí stálo v cestě“ a tak prohrál Matěj i družstvo, to se může stát. Věřím, že si Matěj tuhle porážku zapamatuje. Majetek je majetek, ale mat je víc!!

Rozdíl mezi porážkou a vítězstvím bylo 10 míst v pořadí. Nevadí hrajeme dál.

 

Trochu k jednotlivců.

1 šachovnice: Tomáš Straka, 3 body. První šachovnice je prestižní a soupeři silní, Tomáš pokazil několik lepších partií. Je na něm vidět snaha i chuť hrát, někdy to trvá déle než se informace, které dostává „usadí“.

2 šachovnice: Jošt Zimmermann, 3,5 bodů. Joštík je živel, pokud se mu podaří dostal pod kontrolu svoje skutky, které zatím předcházejí myšlenky. Bude to opravdu síla. Čekáme….

3 šachovnice: Votěch Trunec, 3,5 bodu. Prvních 5 partií jsem ho přesvědčoval, že nehrajeme „bulet“ (tj. partie na jednu minutu) sehrát partii za minutu to pro Vojtu není žádný problém. V neděli, ale přišel jiný Vojta, který přemýšlel a nechal hrát svoje figurky. Hra měla smysl. Doufám jen, že si toto vezme za své.

4 šachovnice: Jan Trunec, 2 body. Bohužel zatím stejný problém jako u bráchy šup šup šachy. Honza má rád figurky, jen jim to ještě nestačil říct, že potřebuje, aby pro něho pracovaly a oni to sami od sebe neudělají. Slušně rozehrané partie se silnějšími hráči, dokáže zahodit jediným tahem. Tady si šup šup šachy vybírají svou daň. Dál se uvidí. Čekáme ….

5 šachovnice: Anička Drahošová, 2 body. Také ji pohltila uspěchaná doba, až se přesvědčí, že nemusí soupeři odpovídat hned a všechno mu věřit. Pak dostaneme hráčku, kterou nám budou závidět.

6 šachovnice: Matěj Žák, 2 body. Benjamínek týmu, trošku bojoval s obavou z nového, neznámého. Šachy, ale převážily. Matěj je opakem bratrů Truncových. Krom toho, že moc pěkně zachází s figurkami, dokáže využít i čas je to znát. Jen větší herní zkušenost ho připravila o lepší bodový zisk. Malá poznámka na závěr. Ptal jsem se Matěje na pozici, kde jsem předpokládal jednoduchou odpověď, dostal jsem ale vysvětlení proč ano a proč né. Tady vidím velký potenciál.  

V Chrudimi 5. 6. 2023

Kokeš Bohuslav

 

           

 

 

 

 

V Chrudimi 5. 6. 2023

Kokeš Bohuslav