Šest dva s Lípou bez prohry? Tak to asi před nedělním zápasem nikoho nenapadlo. Navíc hosté přijeli v silné sestavě se všemi svými esy. Především prvních pět šachovnic budilo respekt. U nás si vzal volno Míša Trhal a místo něj naskočil na poslední šachovnici Zdeněk Roušar, jinak jsme byli kompletní. Věděli jsme, že pokud chceme pomýšlet na přijatelný výsledek, budeme muset zase podat extra výkon. Dopadlo to fantasticky.

Partie se rozehrály jako vždy dynamicky a už po několika tazích zaknihoval remis Jirka Hájek proti čemuž nikdo nic nenamítal. Jednak jeho soupeř měl vysokou kvalitu a jednak si po zájezdu do Náchoda potřeboval spravit sebevědomí. Tom na první hrál sicilku s c3, Pavlík se bránil Pircem. Robíkovi soupeř narušil jeho tradiční beton gambitovou obětí pěšce. Na čtyřce také sebral černý gambitového pěšce a jal se ho bránit. Na páté desce měl Jára Krys černými svou španělku a na sedmé Slávek bílými svoji sicilku. A Zdenda na osmě svůj karokan. Ze zahájení jsme tedy vyšli úspěšně, eliminovali jsme jednoho silného borce soupeře, bílé kameny se nepočítají neboť na naší úrovni mají pouze funkci rozlišovací. S tím možná někdo z nás nebude souhlasit, obzvláště pokud má už po šesté černé. Ale budiž, prostě to tak vyšlo.

Okolo patnáctého tahu se začalo přitvrzovat. Tomova partie přešla do francouzských nebo karokanových struktur a Pavel Jirásek začal iniciativně jít po krku našemu borci. To na dvojce naopak náš Pavlík začal získávat malé strategické výhodičky. Robík na trojce po zahájení které neznal musel dokonce hledat cestu k vyrovnání a soupeř zle dotíral. Na čtyřce držel černý pěšce, který nic neznamenal a partie byla zcela otevřená a přiostřená. U Járy to taky chytlo drajf, měl dvojku zabijáků, bílý zase dominantního jezdce na e5, pěšci všelijak, divočina. Slávkovi nabídla soupeřka remis, když si otevřela béčko na jeho krále. Náš borec po chvíli váhání pokračoval v boji. A Zdenda držel pevnou, ovšem trochu pasivnější pozici, kde se postupně vyměňovaly lehké figury. V této fázi zápasu to nevypadalo zle, ale ani dobře. Debakl se tedy asi konat nebude.

Tomáš byl zle mačkán soupeřem, ale bránil se vynalézavě a pozici držel. Pavlík přetavil svou poziční výhodu v zisk pěšce. Robík vymanévroval svoji pozici z nejhoršího a nabídl remis, soupeř však chtěl hráti dále. Na čtyřce mohla partie dopadnout jakkoliv, černý ještě stále držel pěšce, hra se však začala přesouvat na královské křídlo. U Járy vznikla pozice s nestejnobarevnými střelci a těžkými figurami a výsledek byl ve hvězdách. Na sedmičce uzmul Slávek pěšce a doufal, že jeho král zůstane ochráněn. Na osmé pak Zdenda zaknihoval remis s papírově mnohem silnějším soupeřem. A blížily se časové tísně.

Zápas se začal lámat. Někteří borci již byli na půlminutě a další k tomu neměli daleko. Nikoliv nepřekvapivě skončila partie na první desce, kde Tom předvedl výkon super psa obranáře, což ocenil i jeho soupeř. Nutno podotknout, že Tomovi se daří udržet silné hráče na uzdě standardně. Pavel přešel do věžovky s pěšcem více a vypadalo to nadějně. Zavěsil Slávek, když soupeřka obětovala figuru s tím, že dá Slávkovi mat. Nedala. Vedem 2,5:1,5 a zbylé partie nevypadají špatně.

Zásadní rozhodnutí udělal černý na čtyřce, když se rozhodl v nejasné pozici se soupeřem na půlminutě reklamovat remis s třikráte opakovanou pozicí. Vyhodnotil totiž, že i když se bude zbytek zápasu vyvíjet nepříznivě, tak šance na zápasovou remízu je veliká, tak proč zbytečně riskovat kiks, že? Vzápětí vyhrává Robík, když v oboustranné časové tísni jeho soupeř přehlédl taktický obrat, vedeme 4:2 a schyluje se k překvapení.

Jára Krys obětoval kvalitu, vyměnil dámy a měl koncovku s odřezaným králem soupeře, kde šance na remízu byly obrovské. Pavel měl věžovku s pěšcem více, kde šance na remízu byly mamutí.

Na šestce byl nakonec bílý nucen vrátit kvalitu a přešel do remízové věžovky. Dvojka uplatňovala pěšce k výhře.

No a jak to dopadlo? Járův soupeř hrál věžovku tak špatně, že ji prohrál. Pavel se vyhnul patovým možnostem a vyhrál též. Podtrženo sečteno 6:2. Od nás perfektní zápas.

Nyní se můžeme trochu zastavit a ohlédnout zpět. Máme třináct bodů. Do konce soutěže chybí kola čtyři. Poslední tři celky v tabulce hrají vzájemně mezi sebou a při velkém počtu zápasových remíz bych si dovolil tvrdit, že k záchraně bude letos stačit deset bodů. My si tedy od neděle užíváme nebývalý luxus. Můžeme sledovat ostatní zápasy v naprostém klidu a nadhledu. Na špici se nic neděje, tam je situace jasná, ale boj o záchranu nabízí skutečné drama. Namočeno je hned pět celků. A my můžeme spekulovat, kdo to asi bude. Variant je mnoho. Zbytek soutěže si vychutnáme.