Po slavném loňském postupu ze čtvrté do třetí ligy nás čeká stejný úkol. Zachránit se. Ořechov by byl celkem hratelný tým, kdyby....kdyby neměl na prvních dvou šachovnicích velmistry. A přijeli oba, M.Pacher i M.Maník. To byla samozřejmě výzva pro Aleše a Radka, ale co si budeme povídat, nějaká remíza by byl velký úspěch.

 

Pokud jsme tedychtěli bodovat, museli jsme zapracovat na zadních šachovnicích. Lehko se řekne, hůře provede. No začalo se hrát z vesela. Velmi rychle dal za remis bílými Honza Řezníček na sedmičce, pozice se samozřejmě dala hrát dál, Honza byl však indisponován a z tohoto pohledu je půl bodu více než nula. Na prvních dvou deskách jsme se dostali očekávaně do presu a nedobře na tom byla i osmá šachovnice. Jediné plus měl Pavlík na trojce, Tom držel černými v dámské indické rovinu. Vyrovnaně stál i Robík na pětce. Šestá šachovnice jiskřila, ve francouzské obraně nastoupil černý pěšci na královském křídle.

 

Pak Ondřej přišel o kvalitu, s nevyvinutým královským křídlem a bez rošády stál na hranici prohry, nějaké taktické možnosti tam však byly. Aleš se dostal do svízelné pozice, materiálová nerovnováha vznikla i na druhé šachovnici, bohužel v neprospěch Radka. Pavel pomalinku zvětšoval svoje plus a Robík nevyužil zajímavou taktickou možnost kdy by stál na výhru, jeho soupeř poté postavil dobrou pozici. Na šesté šachovnici černý uzmul soupeřovi pěšce a doufal, že svou pozici udrží do koncovky. Suma sumárum, jako tým jsme stáli na prohru. Hlavně nebylo vidět, kde bychom měli prorazit.

 

Tom to dal za remis, když nebylo jak hrát na výhru. Pak po sobě prohráli Aleš, Bajna a Onděj. Pavel hezky pozičně přehrál soupeře a snížil na 2:4, to bylo z naší strany vše.

 

Robert svou pozici pokazil a prohrál, na šesté černý viděl oběť své dámy, po které by přešel do opravdu vyhrané koncovky, ale nezahrál ji. Soupeř během několika tahů natahal vyhranou pozici a byla tam třítažka. Tu nedal, několikráte odložil svou loženou výhru, černý zavětřil, chopil se své šance a zachránil remízu. Jak říká Bob Němec, partii kterou vzdáš už nemůžeš vyhrát. A zde se černému vyplatilo vzdorovat.

 

Celková prohra 2,5:5,5 nás odsunula na poslední místo v tabulce. To je dobré, protože už se nemůžeme zhoršit. I když jsme ve srabu, je třeba vidět věci pozitivně.