Oba kapitáni jsou na infarkt.

 

V krajském derby nastoupili domácí oslabeni o dva hráče základní sestavy. Komárek a Malivánek dali přednost rodinnému životu. A to ještě v sobotu náhle onemocněl mladý Jan Chvojka a kapitán domácí musel narychlo povolat hosta z Heřmanova Městce Jana Honka. Ten naštěstí měl chuť i čas v neděli hrát.

 

Hosté však také překvapili a nastoupily bez čtyř hráčů základní sestavy! Z průběhu zápasu to Zaječicím nijak nevadilo. Veškerá příprava domácích tím byla pryč.

 

Kapitán domácích povolil oběma polonemocným hráčům Bartošovi a Trhalovi remízu. Během dvou hodin vyhrál na páté desce Kokeš v divoké partii s Hromádkem, i když počítačový kamarád dává přednost pozici zaječického hráče a hodnotí ji jako vyhranou. Vzápětí další bod přidává Krys, když uplatnil pěšce navíc na dámském křídle. Na třetí šachovnici neoplatil Hlaváček minulou prohru nestorovi Zaječic Jaroslavu Hájkovi a dal partii za remis. Vedli jsme 3,5:1,5 a dohrávali se tři partie. Na první šachovnici se nepodařilo v souboji kapitánů Pavlu Němcovi realizovat vzdáleného pěšce a Jiřímu Hájkovi se včasnou centralizací krále a jezdce podařilo vynutit opakování tahů. Za stavu 4:2 pro domácí rozhodovali poslední dvě partie.

 

Linhart s Kubešem (300 bodů ELA rozdílu ve prospěch domácího borce) a Honek s Královou (500 bodů rozdílu v náš prospěch). Jan Honek pojal partii v kavárenském stylu a byl za to tvrdě trestán, celou partii se zoufale bránil s pěšcem méně a špatnou pozicí. Zbyněk Linhart s černými kameny v zahájení nic nedosáhl, ale postupně svého soupeře pozičně přehrával, až dostal vyhranou věžovou koncovku. Snad pod tímto dojmem, že zápas je již prohraný, polevil kapitán hostí v ostražitosti. V tuhém boji získal Jan Honek nazpět ztraceného pěšce a hned nabídnul remízu. Kapitán hostů, aniž se pořádně podíval na šachovnici, s remízou souhlasil. Vždyť náš hráč měl o 500 bodů ELA více a jakýkoliv zisk byl pro slečnu Královou prakticky výhrou. Po podepsání partiářů a zaknihování remizy ihned domácí ukázali jak mohla Gabriela Králová získat jednotahově čistou věž a tím jasnou výhru!

 

Prakticky vzápětí našel domácí Zbyněk Linhart jedinou cestu jak partii prohrát a to již soupeř nepustil z ruky. Oběma kapitánům přibyly další šediny na hlavách a o domácího se pokoušel „infarkt“.

 

Takže konečný výsledek byl pro chrudimské šachisty více jak šťastný.

 

PaNe